Terveiset Piilaaksosta – osa I!

Blue Berry kävi tutustumassa joulukuun alussa Yhdysvaltojen länsirannikon liiketoimintaympäristöön. Ainakin Kaliforniassa näytti siltä, ettei mitään taantumaa olekaan – esimerkiksi rakennusteollisuus näytti olevan hyvässä vireessä. Myös äskettäin julkistetut Yhdysvaltain työllisyysluvut olivat selvästi odotettua paremmat. Piilaaksossa hyvä energia, yrittäminen ja tekemisen meininki olivat miltei käsin kosketeltavia.

Kiinteistökauppojen määrä on pysytellyt San Franciscon alueella hyvänä, ja asuntojen hinnat ja vuokrat ovat pikemminkin nousseet. Hyvästä perheasunnosta arvostetulla alueella saa pulittaa jopa 10 000 dollaria vuokraa kuukaudessa, Palo Alton alueella hyvien kaksioiden hinnat ovat 5 000 dollarin kieppeillä. Asuntojen kysyntää ylläpitävät teknojättien ja start-upien työntekijöiden lisäksi kiinalaiset, joita kaupungin asukkaista on yllättävästi jo noin kolmannes. Myös esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä kuulutukset ovat englanniksi, kiinaksi ja espanjaksi, tässä järjestyksessä.

Taloudellinen vireys ja työllisyystilanne näyttävät siis Piilaaksossa hyvältä. Nähtäväksi jää, miten öljyn hinnan lasku vaikuttaa jatkossa Yhdysvaltain taloustilanteeseen. Käytännössähän maa on omavarainen öljyn suhteen, ja vie raakaöljyä vain nimeksi. Öljyn hinnan laskulla voi toki maan sisällä olla myös teollisuutta vauhdittava vaikutus. Tiedotusvälineissä oli myös uutisia, joissa povataan matalan korkotason talouspolitiikan päättymistä hitaasti. Vaikutukset nähdään todennäköisesti vasta myöhemmin.

Julkisen sektorin eli valtion ja osavaltioiden velkaantuminen on myös täällä tosiasia. Yhdysvallat ottaa lainaa koko ajan lisää valtion kuluihin, ja suurimmat velkojamaat ovat Kiina ja Japani (30.6.2014: yhteensä 48 % osuus velan määrästä). Myös esimerkiksi Kalifornian osavaltio on käytännössä maksuvaikeuksissa, ja tämä näkyy mm. julkisten tilojen, rakennusten ja liikennevälineiden huonokuntoisuutena. Kaliforniassa myös kolme vuotta jatkunut kuivuus on vaikuttanut useisiin toimialoihin, ja vasta nyt aivan viime päivinä Kaliforniassa on kunnolla satanut.

San Franciscon lahden alueella toimii myös lukuisia suomalaisia start-up -yrityksiä, joille ympäristö on houkutteleva, eikä vähiten sen vuoksi, että markkinoiden koko on usein pienelläkin niche-tuotteella merkittävä. Lisäksi suuret asiakkaat, kuten Apple ja Google, ovat lähellä. Puhumattakaan Sandhill Roadilla olevista rahoittajista, ja etenkin yrittäjyyttä vahvasti tukevasta ja energisestä ilmapiiristä, joka täällä kaikkialla vallitsee. Hyvä energiataso ja liiketoiminnan arvostus ovat joka hetki läsnä, mikä osaltaan edesauttaa hyvän ekosysteemin säilymistä ja siten houkuttelee koko ajan uusia start-upeja alueelle.

Suuryritykset tekevät aktiivisesti yhteistyötä start-upien kanssa liiketoiminnan eri aloilla mm. tuotekehityksessä, ja siten saavat nopeutettua tuotteiden markkinoilletuloa ja portfolion laajennusta merkittävästi. Tämä kehitys on vasta tulossa Suomeen. Esimerkiksi EK viime viikolla lähetti yrityksille laajan kyselyn aiheesta, miten EK voisi tukea start-upien ja suuryritysten yhteistyötä. Lopputuloksena onkin usein molempia osapuolia hyödyttävä symbioosi. Start-upien kanssa työskentely on usein kustannustehokasta, koska suuria yleis- tai hallintokulueriä ei ole, ja tuloksia saadaan usein nopeasti, mikä edistää ja nopeuttaa tuotteiden ja palveluiden saamista markkinoille tai tuo muutoin suuria tehokkuushyötyjä yrityksille. Esimerkiksi Apple tekee jatkuvasti yhteistyötä start-upien kanssa ja se on osa normaalia liiketoimintaa. Tulokset ovat nähtävillä. Tuotekehityksen nopeus on ällistyttävää, yhtenä esimerkkinä mm. Apple Pay.

Toivottavasti osa Piilaakson energiasta, positiivisesta energiasta ja draivista, jota sain matkallani kokea, saapuu mukanani myös Helsinkiin.

Energistä joulunalusaikaa!

Kirjoittaja on Blue Berry Communications & IR Oy:n perustaja. Blue Berry tarjoaa monipuolisia yritysviestinnän palveluita pääasiassa pörssilistatuille yrityksille, pääomamarkkinapäivistä kevätkauden kiireapuun ja turn key -yhtiökokouspaketteihin. Lisäksi kehitämme koko ajan uudenlaista palveluvalikoimaa sijoittajaviestintään – asiakkaidemme toiveista lähtien.

www.blueberrycom.fi