Yhtiökokoussesonki lähestyy hyvää vauhtia! Onko kaikki tarvittava tieto julkistettu ajallaan ja “pykälien” mukaisesti? Onko yhtiökokouksen sisältö suunniteltu sekä sijoittajaa että yhtiötä palvelevaksi? Alla muutama check list -kohta tarkistettavaksi.
1. Yhtiökokouksen viestintä kunnossa?
Yhtiön webbisivu on luonnollisesti tärkein kanava yhtiökokousviestintään. Paitsi lakisääteisesti, webbisivut ovat myös sijoittajaviestinnän tärkein kanava. Helppo ilmoittautumiskäytäntö, selkeät materiaalit ja -sisällöt ovat myös osa onnistunutta sijoittajaviestintää – eivätkä vähiten yksityissijoittajan näkökulmasta. Osakeyhtiölaki ja sen aikarajat toki antavat viestintään hyvät raamit ja sisältövaatimukset, joista ei voi poiketa.
2. Vuosikertomuksen julkistus
Onko vuosikertomus jo valmis? Tarvitaanko vielä viimeistelyjä? Monet yhtiöt suosivat sähköistä vuosikertomusta tai pdf:ää, eikä vähiten kustannussyistä, mutta onko huomioitu, että vuosikertomusta kaivataan kokoukseen usein myös printtinä. Joissakin yhtiökokouksissa on ollut jopa vain tulostetut sivut vuosikertomuksen yhtiökokousmateriaaliin kuuluvasta osasta, toiset ovat laatineet painotuotteen tai modernin digitulosteen. Vain sähköiseen vuosikertomukseen viittaaminen yhtiökokouksessa saattaa aiheuttaa piensijoittajien keskuudessa keskustelua.
3. Markkinointi yhtiökokouksessa
Yhtiökokouksen osallistujat ovat usein myös yhtiön asiakkaita. On yleistä, että suomalaiset yksityissijoittajat suosivat “oman” yhtiön tuotteita, erityisesti jos kyseessä on kuluttajaliiketoiminta, esimerkiksi vähittäiskauppa, elintarvikealan yhtiö tai muu kuluttajatuote. Erilaiset tuoteständit, markkinointimateriaalit tai infopisteet ovat nykyisin suosittuja myös yhtiökokouksissa. On luonnollisesti hyvä, jos tietoa voi saada samalla myös yhtiön tuotteista, joskaan se ei ole yhtiökokouksen keskeisin tavoite.
4. Puheet kuntoon
Toimitusjohtajan katsaus on usein yhtiökokouksen odotetuin osa. Ei, tarkoitukseen ei sovellu tulosinfon kalvosetti sellaisenaan, vaan tavoitteena on myös antaa yksityissijoittajan näkökulmaa palvelevaa tietoa yhtiöstä. Moni sijoittaja on liikkeellä pitkäaikaisella sijoitushorisontilla – monet ovatkin olleet jopa vuosikymmeniä osakkeenomistajina. Mieluummin helposti pureksittua tietoa, visuaalisesti informatiivisesti, selkeästi kerrottuna – jopa vähemmän asiaa ja faktoja, kuin ylitsepursuava “tykitys” infograafisine kalvosetteineen.
5. IR saatavilla yhtiökokouksessa
Yksityissijoittajalle yhtiökokous on usein myös ainut tilaisuus paitsi kuunnella yhtiön johtoa, myös tavata sijoittajasuhdetiimiä. Suuremmissa yhtiökokouksissa onkin näkynyt aulatiloissa IR-tiimin oma ständi, jossa IR-tiimiläisiä on yhtiökokoukseen osallistujien helposti tavoitettavissa vastaamaan yksityissijoittajan kysymyksiin ja muihin tiedusteluihin. Sopisiko tämä idea myös teidän yhtiökokoukseenne?
Onko resurssit kunnossa? Tarvitsetko vuosikertomuksen loppuvaiheeseen apuvoimia? Blue Berry auttaa, nopeasti ja ammattitaidolla, ilman turhia askelmerkkejä. Soita 040-535 8989 / Mervi
Blue Berry Communications & IR Oy tarjoaa sijoittajaviestinnän palveluita pääasiassa pörssilistatuille yhtiöille. Autamme asiakkaitamme viestimään tehokkaasti, regulaation mukaisesti sekä alan parhaita käytäntöjä noudattaen. Katso lisää palveluista: www.blueberrycom.fi